Vesti

09.09.16 Посао којим се бавим

www.blic.rs/vesti/beograd/posao-kojim-se-bavim-sokolari-iz-panceva-gaje-neguju-ali-i-sarmiraju-grabljivice/zr3ebl2


03.01.16 УПИС НОВИХ ЧЛАНОВА

Српски соколарски клуб је почео са примањем молби за учлањење у друштво за 2016. год. Позивамо све заинтересоване да нас контактирају на srpskisokolarskiklub@gmail.com или sokolarstvosrbije@gmail.com.


29.12.15 "Делије" обнављају соколарство у манастиру Високи Дечани

kossev.info/strana/arhiva/delije_obnavljaju_sokolarstvo_u_manastiru_visoki_decani__sokolica_dobrila_sletela_u_manastir/7321


14.04.15 Соколарство - спона Србије и УАЕ

www.b92.net/video/bulevar.php


16.09.13 Тибор из Сенте спрема сокола за шеика

Tibor iz Sente sprema sokola za šeika

Pre nego što će u januaru šeik Muhamed bin Zajed posetiti Crvenu zvezdu, Nebojša Čović je putovao u Sentu. Na farmi Tibora Buze tražio je sokola da ga pokloni uglednom gostu.

Tibor Buza

- Ne znam šta su na kraju darovali šeiku, od mene se Čović u Beograd vratio neobavljenog posla. Tada nisam imao sokola dovoljno dobrog za princa prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, i to sam mu i rekao... - priča nam Tibor Buza (58), najpoznatiji naš sokolar, dok nam pokazuje svoju farmu, i dodaje:

 

 

 

 

- Sada imam!
 

Ptica dostojna arapskog šeika stoji na niskom postolju u dvorištu sa još šest pripadnika svoje vrste. 
 

Dvorište Tibora Buze prepuno je sokolova: ovi na postoljima tek su naučili da lete i čekaju na prvi čas dresure; malo dalje svaki u svom boksu, vezani tankom pantljikom, sunčaju se već odrasli primerci.

 

Za jednog od njih Tibor kaže da je u svoje vreme vredeo milion dolara. U Sentu ga je iz Arabije doneo vlasnik, da tu provede poslednje dane, jer već ima dvadeset godina.
 

Ptice koje lete 300 na sat

Ženke sokola krupnije su od mužjaka, čija težina ne prelazi jedan kilogram. Soko u letu dostiže brzinu od 300 km na sat, ali je moćan samo u vazduhu. Na tlu je potpuno dezorijantisan i bespomoćan.

- O cenama postoje legende, a istina je da dobar soko košta od hiljadu do nekoliko hiljada evra. Naravno, ima slučajeva da su pojedine ptice plaćene mnogo više, ali tu je reč o pokazivanju statusa kupca, a ne o realnoj vrednosti - kaže. 
 

Ove ptice rođeni su lovci, kaže Tibor Buza, i treba ih samo naučiti da sarađaju sa čovekom. Sokolar u početku mladunca neprestano drži na ruci, navikavajući ga na sebe, a kad ptica nauči da mu se vraća na ruku, mamcima se trenira za lov određenog plena.
 

Godine 2002. šeici su za jednu svoju farmu u Dubaiju tražili po Evropi odličnog skolara, pa im je Vuk Bojović preporučio Tibora Buzu. Ispostavilo se, međutim, da je lokalna klima pogubna po mladunce, pa su mu šeici pre pet godina pomogli da napravi farmu u Senti.
http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/405623/Tibor-iz-Sente-sprema-sokola-za-seika


  sledećih 5 vesti »
Под мени
     
    Како постати соколар?
    погледај....

Заштитиник соколара
   Свети Трифун

    погледај...

   Соколарска oпрема
     погледај...


 

09.09.16 Посао којим се бавим

Соколари из Панчева гаје, негују, али и шармирају грабљивице dalje»

03.01.16 УПИС НОВИХ ЧЛАНОВА

dalje»

29.12.15 "Делије" обнављају соколарство у манастиру Високи Дечани

Соколица Добрила слетела у манастир ........... dalje»