КАКО ПОСТАТИ СОКОЛАР?

Бити велики заљубљеник у птице грабљивице, природу и бескрајно небеско плаветнило, не значи да ћете моментално постати соколар. Последња етапа уласка у овај чаробни свет јесте полагање соколарског испита.
 
Колико траје инкубација појединих врста птица грабљивица из реда соколова? Каква је разлика у лету између сокола и јастреба? То су само нека од стотинак питања на која
ће те одговарати као кандидати на Соколарски испиту.
 
Да би се дошло до стажирања потребно је учланити се у Српски соколарски клуб , где ће вам доделити ментора, то јест искусног соколара, који ће пратити ваш рад и помагати Вам у упознавању са птицама грабљивицама и упутити Вас у соколарство као уметност или спорт.

Свако ко након стажирања и положеног испита покаже да поседује знање, заслужује да постане соколар. Тек тада особа може да држи птице грабљивице и лови с њима. 

Сјајно перје прилегло уз тело одаје здравље птице. Није битно само да је она нахрањена, чиста и уредна, него и да је задовољна окружењем.
 
Соколарање има дугу традицију међу народима који живе у Србији. Још славни Немањићи у богата ловишта нису одлазили без помоћи ових аристократских птица, које вековима изазивају дивљење и страхопоштовање. У Србији постоје две врсте, од којих једна, степски соко, обитава у равници, а
у планинским пределима царује сиви соко.
 
Под мени
     
    Како постати соколар?
    погледај....

Заштитиник соколара
   Свети Трифун

    погледај...

   Соколарска oпрема
     погледај...


 

09.09.16 Посао којим се бавим

Соколари из Панчева гаје, негују, али и шармирају грабљивице dalje»

03.01.16 УПИС НОВИХ ЧЛАНОВА

dalje»

29.12.15 "Делије" обнављају соколарство у манастиру Високи Дечани

Соколица Добрила слетела у манастир ........... dalje»