KAKO POSTATI SOKOLAR? 

Biti veliki zaljubljenik u ptice grabljivice, prirodu i beskrajno nebesko plavetnilo, ne znači da ćete momentalno postati sokolar. Zadnja etapa ulaska u ovaj čarobni svet jestE polaganje sokolarskog ispita. 
Koliko traje inkubacija pojedinih vrsta ptica grabljivica iz reda sokolova? Kakva je razlika u letu između sokola i jastreba? To su samo neka od stotinak pitanja na koja će te odgovarati kao kandidati na Sokolarskom ispitu. 
  
Da bi se došlo do stažiranja potrebno je učlaniti se u sokolarski klub, gdje će vam dodeliti mentora, to jest iskusnog sokolar, koji će pratiti Vaš rad i pomagati Vam u upoznavanju s pticama grabljivicama i uputiti Vas u sokolarstvo kao umetnost ili sport. 

Svako ko nakon stažiranja i položenog ispita pokaže da poseduje znanje, zaslužuje da postane sokolar. Tek tada osoba može drži ptice grabljivice i loviti sa njima. 

Sjajno perje prileglo uz telo odaje zdravlje ptice. Nije bitno samo da je ona nahranjena, čista i uredna, nego i da je zadovoljna okruženjem. 
  
Sokolaranje ima dugu tradiciju među narodima koji žive u Srbiji. Još slavni Nemanjići u bogata lovišta nisu odlazili bez pomoći ovih aristokratskih ptica, koje vekovima izazivaju divljenje i strahopoštovanje. U Srbiji postoje dve vrste, od kojih jedna, stepski soko, obitava u ravnici, a u planinskim predelima caruje sivi soko.
 
Pod meni

    Kako postati sokolar?
    pogledaj...

 Zaštitinik sokolara
    Sveti Trifun

     pogledaj...

    Sokolarska oprema
    pogledaj...
  
    Grabljivice u heraldici
       pogledaj...


 

14.10.17 Soko Tim Austringer na Marakani

zastita od ptica dalje»

09.09.16 Посао којим се бавим

Соколари из Панчева гаје, негују, али и шармирају грабљивице dalje»

03.01.16 УПИС НОВИХ ЧЛАНОВА

dalje»